Ingang stedelijke jongensschool

Beschrijving

Typische stadsschool, thans Stedelijk Hoger Instituut voor Paramedische Beroepen. Aanvankelijk uitbreiding van de voormalige stedelijke jongensschool in de Geitstraat, daterend van 1891: nieuwe inkom in Drongensesteenweg van 1911. Beide zijn het werk van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe.

Het eerste schoolgebouw (Geitstraat) heeft een eenvoudige gevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met drie dakkapellen. Bakstenen gebouw op hoge arduinen plint met bossage. Rondboogvormige benedenvensters en poort met overspannende waterlijst. Op de bovenverdieping steekboogvensters met negblokken.

De tweede ingang (thans hoofdingang Drongensesteenweg), vertoont een neoclassiciserende bouw van één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien). Uiterste travee tussen lisenen met rondboogvenster bekroond met driehoekig fronton. Centrale rechthoekige deur met arduinen omlijsting en kroonlijst en erboven drie gekoppelde venstertjes met tussenstijl.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Het eerste schoolgebouw aan de Geitstraat werd gesloopt en vervangen door een recente bouw.