erfgoedobject

Nijverheidsgebouw en schoorsteen Rubberfabriek

bouwkundig element
ID
18222
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18222

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige rubberfabriek Laroche-Lechat, heden SAIAG Benelux, industrie caoutchouc N.V. Opgericht in 1877 door ingenieur J. Lechat in de Fiévéstraat te Gent. Aanvankelijk productie van speciaal weefsel voor de rubbernijverheid. Kort nadien fabrikatie van een nieuwigheid op de Europese markt, namelijk transportbanden van textiel. Nieuwe bedrijfsgebouwen opgetrokken in 1913 op de Edward Pynaertkaai. Sindsdien in hoofdzaak vervaardiging van rubberen transportbanden. In 1918 omgevormd tot garage voor militaire vrachtwagens, zodanig dat het bedrijf naderhand opnieuw diende uitgerust en aangepast. Vanaf 1969 opeenvolgend opgeslorpt door buitenlandse firma's. Sinds 1974 deel uitmakend van de Italiaanse keten SAIAG. Heden gespecialiseerd in rubberen transportbanden en andere technische rubberartikelen. Gevestigd op een driehoekig terrein tussen twee waterlopen, de Keizervest en de Fransevaart, hetgeen de uitbreidingsmogelijkheden van het bedrijf sterk beperkt. De fabriek beslaat haast een volledige ravelijn van de oude stadsversterkingen (1577-78) tussen de Keizerpoort en de Sint-Lievenspoort. Een van de weinig overblijvende bedrijven gevestigd vlakbij het stadscentrum aan een invalsweg (Brusselsesteenweg).

Haast blinde bakstenen omheiningsmuur waarachter twee reeksen raekemdaken schuilgaan (nok loodrecht op de straat, rode mechanische pannen). Rechts was vroeger de weverij ondergebracht. Centrale fabrieksingang met rechte doorgang tot de Fransevaart welke de enige open ruimte vormt tussen de bedrijfsgebouwen. Rechts conciërgewoning en links directiegebouw. Dominerende rechthoekige vleugel van vier bouwlagen en negen traveeën lang met plat dak. Toepassing van lisenen, baksteen- en rondbogenfriezen, ruime rechthoekige vensters met ijzeren roedeverdeling onder ijzeren I-latei met rozetten. Daartegenover het voormalig ketelhuis met ronde bakstenen schoorsteen. Oorspronkelijk machinepark naar verluidt gedeeltelijk behouden doch in onbruik.

  • S.N. s.d.: Cinquante ans d'efforts industriel 1877-1927, La maison Laroche-Lechat, s.l.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De voormalige fabrieksgebouwen werden voor een groot deel gesloopt vanaf 2006 en de site werd ingenomen door een grootschalig woningproject zogenaamd 'Cotton Island'. Enkel de dominerende rechthoekige vleugel van vier bouwlagen en negen traveeën werd hierbij behouden en omgebouwd tot lofts, evenals de beeldbepalende bakstenen schoorsteen.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nijverheidsgebouw en schoorsteen Rubberfabriek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18222 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.