Nijverheidsgebouw en schoorsteen Rubberfabriek

Beschrijving

Voormalige rubberfabriek Laroche-Lechat, heden SAIAG Benelux, industrie caoutchouc N.V. Opgericht in 1877 door ingenieur J. Lechat in de Fiévéstraat te Gent. Aanvankelijk productie van speciaal weefsel voor de rubbernijverheid. Kort nadien fabrikatie van een nieuwigheid op de Europese markt, namelijk transportbanden van textiel. Nieuwe bedrijfsgebouwen opgetrokken in 1913 op de Edward Pynaertkaai. Sindsdien in hoofdzaak vervaardiging van rubberen transportbanden. In 1918 omgevormd tot garage voor militaire vrachtwagens, zodanig dat het bedrijf naderhand opnieuw diende uitgerust en aangepast. Vanaf 1969 opeenvolgend opgeslorpt door buitenlandse firma's. Sinds 1974 deel uitmakend van de Italiaanse keten SAIAG. Heden gespecialiseerd in rubberen transportbanden en andere technische rubberartikelen. Gevestigd op een driehoekig terrein tussen twee waterlopen, de Keizervest en de Fransevaart, hetgeen de uitbreidingsmogelijkheden van het bedrijf sterk beperkt. De fabriek beslaat haast een volledige ravelijn van de oude stadsversterkingen (1577-78) tussen de Keizerpoort en de Sint-Lievenspoort. Een van de weinig overblijvende bedrijven gevestigd vlakbij het stadscentrum aan een invalsweg (Brusselsesteenweg).

Haast blinde bakstenen omheiningsmuur waarachter twee reeksen raekemdaken schuilgaan (nok loodrecht op de straat, rode mechanische pannen). Rechts was vroeger de weverij ondergebracht. Centrale fabrieksingang met rechte doorgang tot de Fransevaart welke de enige open ruimte vormt tussen de bedrijfsgebouwen. Rechts conciërgewoning en links directiegebouw. Dominerende rechthoekige vleugel van vier bouwlagen en negen traveeën lang met plat dak. Toepassing van lisenen, baksteen- en rondbogenfriezen, ruime rechthoekige vensters met ijzeren roedeverdeling onder ijzeren I-latei met rozetten. Daartegenover het voormalig ketelhuis met ronde bakstenen schoorsteen. Oorspronkelijk machinepark naar verluidt gedeeltelijk behouden doch in onbruik.

• S.N. s.d.: Cinquante ans d'efforts industriel 1877-1927, La maison Laroche-Lechat, s.l.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

De voormalige fabrieksgebouwen werden voor een groot deel gesloopt vanaf 2006 en de site werd ingenomen door een grootschalig woningproject zogenaamd 'Cotton Island'. Enkel de dominerende rechthoekige vleugel van vier bouwlagen en negen traveeën werd hierbij behouden en omgebouwd tot lofts, evenals de beeldbepalende bakstenen schoorsteen.