Pastorie van de Sint-Amandusparochie

Beschrijving

Neoclassicistisch-getinte pastorie, in 1922 opgericht ter vervanging van de vorige (1869, L. Blomme) die in 1914 verwoest werd.

Verankerde baksteenbouw met plint van breuksteen, onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met verkleinende ordonnantie en blind fries. Centrale travee onder bekronend driehoekig fronton met ovaal venster. Rechthoekige vensters in gecementeerde omlijsting, arduinen lekdrempels. Segmentboogdeur in arduinen omlijsting onder gevelsteen met kruismotief.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Blaasveld, dossier 4.
  • DE DECKER K., Nieuw Willebroek in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1977, prent 10.