Maalderij De Nieuwe Molens van Gent en Brugge

Beschrijving

Stichting in 1897 van zogenaamd "Meunerie Duyckers & Conors, les nouveaux moulins". Reeds belangrijke uitbreiding in 1904, ook circa 1930 en tenslotte in 1958 en later (nieuwe silo's op de plaats van de fabricatie unit, vernieuwing van laatstgenoemde, verhoging van de magazijnen, bouw van een nieuwe administratieve afdeling op de plaats van de vroegere directeurswoning).

Behouden magazijn en gietijzeren passerel (aangepast) naar de Verbindingsvaart. Belangrijke industriële architectuur van rond de eeuwwisseling, uitziend op de vaart. Onderkelderd. Een eerste gedeelte (zeven traveeën) dateert van 1897 en is naar ontwerp van E. De Weerdt, in 1904 uitgebreid in dezelfde stijl met zeven traveeën rechts (architect E. De Weerdt) en verhoogd met twee bouwlagen in 1930 (architect H. Thilly, Brussel). Bakstenen gevel van in totaal veertien traveeën en oorspronkelijk vier, thans zes bouwlagen met kelderverdieping. Gevel geritmeerd door kolossale pilasters met Toscaans kapiteel. Ertussen gekoppelde getoogde en rondboogvormige vensters, op de bovenbouw gevat in een grote gebogen nis. Twee toegevoegde bouwlagen boven de oorspronkelijke kroonlijst in aangepaste stijl.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1897/B/34, 1904/B/64, 65, 68, 1930/G/1.

Aanvullende informatie

Van het beeldbepalende magazijn is enkel de gevel bewaard. Het gebouw maakt nu deel uit van de Tondeliersite, werd omgevormd tot lofts en appartementen, en uitgebreid met nieuwbouw.

• Informatie verkregen van de stad Gent (september 2020).