erfgoedobject

Neotraditionele huizenrijen

bouwkundig element
ID
18275
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18275
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Neotraditionele huizenrijen van één bouwlaag van 1919, volgens gevelsteen, opgericht door het "bureel van weldadigheid" voor bejaarde echtparen. Bakstenen huisjes van twee traveeën onder zadeldak (pannen), voorzien van arduinen gevelstenen met de namen van de stichters en onder meer de inhuldigingsdatum 23 juli 1919.

Nummer 1-15. Rondboogdeur en beluikt kruiskozijn per huisje. Venstertravee uitlopend in puntgeveltje met venster met afgekante hoeken. Overhellend dakschild op daklijstbalkjes overluifelt de deur. Middenin de gevelwand verleent een rondboogdeurtje toegang tot de achtertuintjes met dienstgebouwtjes.

Nummer 2-16. Rechthoekige overluifelde deurtjes en zolderverdieping met klimmende dakkapellen. Nummer 2. Hoekhuis met deur in afgekante hoekpenant. Zijtuitgevel van twee traveeën met rondboogvormige ontlastingsbogen op de bovenverdieping.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neotraditionele huizenrijen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18275 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.