Herberg Patijntje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Patijntje

Beschrijving

Zogenaamd Patijntje. Vanouds bekende herberg aan de Leiebocht, verdwenen bij het rechttrekken van de Leie tijdens de Eerste Wereldoorlog en opnieuw gebouwd aan de nieuwe kaai in 1927 naar ontwerp van architect G. Martens. Huidig, art deco-getint gebouw, eveneens café-restaurant, in villastijl gebouwd met één bouwlaag en hoog mansardedak (mechanische pannen) met ruime gecementeerde dakkapellen. Verhoogde begane grond aan drie zijden omgeven door een overdekt terras op kolommen; centrale steektrap. Ruime rechthoekige vensters; omringende tuin.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1927/A/17.