Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick

Straat Koning Albertlaan

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick

is beschermd als monument Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick

Typologieburgerhuizen
Stijlart deco

Beschrijving

Art-decogetint bakstenen dubbelhuis gesigneerd "Geo Henderick, architecte, Gand", van circa 1925. Rijhuis van drie traveeën met drie bouwlagen en laag zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde onderbouw met centrale rondboogdeur en korfboogvormige vensters gevat in bloemenomlijsting. Verticaal gemarkeerde bovenverdieping met twee zijrisalieten geaccentueerd door driezijdige bakstenen erker en bekronend balkon voor de rondboogvormige deurvensters van de bekronende klokvormige dakvensters. Centraal venster met typische afgeschuinde bovenhoeken en achthoekig venstertje onder de overkragende kroonlijst. Fraai houtwerk voor de ramen met ruitvormige art-decopaneeltjes in de bovenlichten.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Het huis werd gerealiseerd volgens een bouwaanvraag van 1923. Bouwheer Alexander Van Heuverswijn liet ook in de achterliggende Patijntjestraat en op de hoek met de Aaigemstraat woningen ontwerpen door architect Geo Henderick.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/B/152.

Verhelst, Julie (08-12-2014 )