erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick

bouwkundig element
ID
18347
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18347

Juridische gevolgen

Beschrijving

Art-decogetint bakstenen dubbelhuis gesigneerd "Geo Henderick, architecte, Gand", van circa 1925. Rijhuis van drie traveeën met drie bouwlagen en laag zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde onderbouw met centrale rondboogdeur en korfboogvormige vensters gevat in bloemenomlijsting. Verticaal gemarkeerde bovenverdieping met twee zijrisalieten geaccentueerd door driezijdige bakstenen erker en bekronend balkon voor de rondboogvormige deurvensters van de bekronende klokvormige dakvensters. Centraal venster met typische afgeschuinde bovenhoeken en achthoekig venstertje onder de overkragende kroonlijst. Fraai houtwerk voor de ramen met ruitvormige art-decopaneeltjes in de bovenlichten.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het huis werd gerealiseerd volgens een bouwaanvraag van 1923. Bouwheer Alexander Van Heuverswijn liet ook in de achterliggende Patijntjestraat en op de hoek met de Aaigemstraat woningen ontwerpen door architect Geo Henderick.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1923/B/152.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis ontworpen door Geo Henderick [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18347 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.