erfgoedobject

Burgerhuis, te dateren in 1906

bouwkundig element
ID
18356
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18356

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis volgens een bouwaanvraag uit 1906. Enkelhuis van twee gelijke traveeën en drie bouwlagen onder een pseudomansardedak met centraal een dakkapel. Lijstgevel met vooruitspringende, geprofileerde houten kroonlijst op klossen. Oker baksteenparement, gecombineerd met arduin als plint, horizontale banden, accenten in de booglijsten, cordonlijst en omlijsting van het venster van de bovenverdieping. Monumentale onderbouw met rondboognissen over twee bouwlagen, waarin toegangspoort en vensters zijn gevat tussen lisenen. Breed rechthoekig venster op de bovenverdieping, onderverdeeld door arduinen pilasters met Ionisch kapiteel. Arduinen borstwering met balusters en centraal halfcirkelvormig balkon met zuilen. Latere toevoeging van een houten, driezijdige erker in de centrale geleding van het venster boven het balkon. Rechts van de toegangspoort bevindt zich een voetschraper.

Gevel bekroond met geprofileerde lijsten en centraal fries met tegeltableau van de firma Helman (Sint-Agatha-Berchem) met florale motieven in zachte kleuren.

Aangepaste souterrain.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1906/A/55.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, 62-63.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis, te dateren in 1906 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18356 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.