Teksten van Burgerhuis naar ontwerp van F. De Meyer

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18363

Burgerhuis naar ontwerp van F. De Meyer ()

Rijkelijk gedecoreerd dubbelhuis met kenmerken van art nouveau en neo-Vlaamse-renaissance, gebouwd op vraag van Gustaaf Cortvriendt in 1910, volgens gevelsopschrift naar ontwerp van “F. De Meyer et fils, architect entrepreneur”. Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien, nok evenwijdig met de straat) met twee houten dakkapellen. Wit geglazuurd baksteenparement op arduinen sokkel, in combinatie met uitgewerkte decoratieve en structurele gevelelementen in arduin, namelijk als horizontale banden, venster- en erkeromlijsting, ontlastingsbogen en kroonlijst. Gemarkeerde centrale toegangstravee onder dakvenster met puntgevel met schouder- en topstuk, bekroond met overhoekse pinakel en metalen windvaan. Deur met bovenlicht en bewaard schrijn- en smeedwerk, driezijdige arduinen erker op de eerste verdieping onder een leien dakje en met bekronend arduinen balkon en ijzeren balkonhek. Zijrisalieten met op beide bouwlagen gekoppelde vensters met arduinen cordons, penanten en gestrekte waterlijst.

Opmerkelijke afwerking van de borstweringen van de vensters op de eerste verdieping met arduinen rondboognissen, ingevuld met tegeltableaus in art nouveau, met de uitbeelding van papavers, witte bloemen en vlinders.

Op het grondplan bij de bouwaanvraag is de schikking van de ruimten aangeduid: vestibule, salon Louis XVI, salon renaissance, veranda aan de ene kant, spreekkamer, eetplaats, keuken en bijkeuken aan de andere kant. De doorsnedetekening verraadt de zeer luxueuze interieurafwerking.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1910/A/2.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 60-61.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.

Auteurs:  Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van F. De Meyer [online], https://id.erfgoed.net/teksten/149015 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis naar ontwerp van F. De Meyer ()

Art-nouveaugetint dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met twee houten dakkapellen en centraal, eerder eclectisch dakvenster, volgens gevelopschrift naar ontwerp van "F. De Meyer et fils, architect entrepreneur", en daterend van 1910. Voorgevelparement van witte geglazuurde baksteen op een natuurstenen plint en met verwerking van arduin voor cordons, venster- en erkeromlijsting en aflijnende daklijst. Markant middenrisaliet met gebogen erker onder leien dakje en bekronende puntgevel met schouder- en topstuk. Gekoppelde zijvensters met arduinen penanten en gestrekte waterlijst. Bovenverdieping met versierde borstweringen met verdiepte rondboognissen van arduin waarin art-nouveau-faiencetegeltableaus met florale motieven gevat zijn; boogvelden onder arduinen hanenkam eveneens met faiencetegels. Centrale deur met bewaard houtwerk.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1910/A/2.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van F. De Meyer [online], https://id.erfgoed.net/teksten/18363 (geraadpleegd op ).