Ziekenhuis Institut Moderne pour Malades

Beschrijving

Institut Moderne pour Malades, eerste ziekenhuis in Gent voor mensen met vrije filosofische overtuiging, opgericht in 1909-1910 naar ontwerp van architect O. Van de Voorde. Volgens een bouwaanvraag van 1932 uitgebreid naar ontwerp van architect F. Coppieters. Latere uitbreiding met polikliniek, volgens bouwaanvragen van 1951.

Iets achterin gelegen, alleenstaand hoofdgebouw met twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat). Parement van gele baksteen op hoge arduinen sokkel. Brede deurtravee rechts afgelijnd door bakstenen pilasters die doorlopen boven de kroonlijst en de attiek met opschrift flankeren. Ingangsdeur onder fraaie glazen luifel op ijzeren consoles; vijflicht op de bovenverdieping. Drie linkse traveeën met gekoppelde vensters tussen verticaliserende pilasters. Haakse vleugel van 1909 en iets lagere recente gebouwen achteraan.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1909/A/35, 1932/A/18, 1951/A/13 en 1951/A/19.
  • ELAUT L. 1976:Het leven van de Gentse ziekenhuizen, vanaf hun ontstaan tot op heden, Gent, 179-182.
  • s.n. s.d.: Travaux d'architecture: Jean Hebbelynck, F. Coppieters, André Claessens, architectes, Gand, Antwerpen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen