erfgoedobject

Hoekhuis met café ontworpen door A. De Bondt-Boelens

bouwkundig element
ID
18375
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18375

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekgebouw met de Koning Boudewijnstraat, op de gevel gesigneerd "A. De Bondt-Boelens, architect" en volgens bouwaanvraag gebouwd als café in 1912. Voornaamste gevel in de Koning Boudewijnstraat met zes traveeën, drie traveeën op de afgekante hoek en één travee aan het plein, met drie bouwlagen en mansardedak (kunstleien, pannen).

Sterk verticaal gelede gevelwand met kolossale bakstenen pilasters tussen de alternerende smalle deurtravee en brede venstertravee met trapezoïdale erkers op de bovenverdieping. Gecementeerde geschilderde onderbouw met ruime vensters en reliëfpanelen met Bacchusfiguren op de penanten, saterkopjes als sluitsteen. Opgaand metselwerk van gele baksteen met gecementeerde panelen en erkers telkens verfraaid met mannenhoofdjes, saterkoppen en Bacchusfiguurtjes in reliëf.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1912/A/59.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis met café ontworpen door A. De Bondt-Boelens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18375 (Geraadpleegd op )