Huis De Kat en de Hond

Beschrijving

In het straatbeeld opvallend bakstenen rijhuis volgens bouwaanvraag van 1903 gebouwd als eigen woning door ingenieur-architect Louis Cloquet.

Asymmetrisch opgebouwd huis met links, op de rooilijn gelegen, vrij smalle, hoog oplopende neogotisch getinte bakstenen puntgevel op hoge onderbouw van natuursteen en rechts een lage natuurstenen ingangspartij onder glas en metalen gebogen dak als verbinding met de twee traveeën brede achterbouw. De overgang tussen beide partijen wordt verder bewerkt door een overhoeks geplaatste bakstenen erker boven de onderbouw en een hoektorentje onder leien kegelspits in de oksel van de achterbouw. Onderen achterbouw met licht getoogde vensters. Linker puntgevel met zogenaamd Brugse travee met hoge spitsboognis waarin telkens twee gekoppelde vensters met bekronende drielob en drie smalle spitsboogvensters gevat zijn. Rechts afgekante hoek ter hoogte van het glazen dak met voorstelling van een kat en hond die elkaar beloeren. Hoge plint met garagepoort en getralied venster. Getoogde deur rechts geflankeerd door venstertje en fraai omlijste brievenbus en huisnummer met neogotische hogers.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1903/B/3.