Twee herenhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee herenhuizen

Beschrijving

Koninklijk Lyceum, ondergebracht in twee herenhuizen. Opgericht als 'Athenee laïque pour jeunes filles' in 1899. Eerste vestiging in het bureau voor weldadigheid (Poeljemarkt) en in de Nieuwenbosstraat, afgeschaft in 1917 en na de wereldoorlog hier ondergebracht.

Nummer 10. Dubbelhuis van vier traveeën met drie bouwlagen en mansardedak (leien), uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Bepleisterd parement op arduinen plint. Gemarkeerd geblokt middenrisaliet van twee traveeën met later toegevoegde erker op oorspronkelijk balkon met zware consoles; bekronend ijzeren balkonhek. Omlijste rechthoekige vensters met versierde sluitsteen.

Nummer 12. Monumentaal herenhuis van bak- en hardsteen, volgens bouwaanvraag naar het ontwerp van architect L. Morial en A. Tertzweil, van 1884. Enkelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met uitgewerkt hardstenen dakvenster en vier houten dakkapellen onder driehoekig fronton. Gemarkeerde brede zijrisalieten, links afgelijnd door arduinen hoekblokken en zware erker op versierde consoles met leeuwenkoppen op de bel-etage, bekronende balustrade voor het deurvenster met driehoekig fronton. Rechterdeurtravee met rondboogpoort in arduinen booglijst met diamantkoppen eindigend op voluten, bekronend sluitstuk. Arduinen balkonnetje voor het deurvenster onder gebogen fronton op de bel-etage. Overigens rechthoekige vensters in geblokte arduinen omlijsting met lekdrempels op versierde panelen en bekronende gestrekte druiplijst. Geplaveide tuin als speelplaats met rechts haakse vleugel en bijgebouwen uitkomend in Holdaal van circa 1930.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1884/C/61.
  • HEINS M. 1921-1923:Gand, sa vie et ses institutions, III, Gent, 185.