Architectenwoning Jean Pierre Hofman

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis van vier traveeën met drie bouwlagen onder pseudomansardedak (oorspronkelijk zadeldak met centrale klokvormige dakkapel), volgens bouwaanvraag daterend van 1876 en gesigneerd architect J. Hofman. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met arduinen pui in bossage. Gemarkeerd middenrisaliet van twee traveeën afgelijnd door versierde kolossale pilasters en zwaar balkon op voluutconsoles op de hoofdverdieping. Getoogde omlijste vensters op arduinen lekdrempels en versierde sluitsteen in het risaliet. Getoogde poort (bewaard houtwerk) in de vierde travee. Bekronend klassiek hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klossen en uitgelengde consoles boven het risaliet.

Behouden interieur op de begane grond: voorkamer met neoclassicistisch stucplafond, eetkamer met neo-Vlaamserenaissance-schouw, lambriseringen, uitgewerkte sopra-porte en plafond beschilderd met hemel; latere achteraan aangebouwde wintertuin in glas en metaal met tropische planten.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1876/C/21.