Kasteel Hanus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Hanus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Kasteel Hanus

Beschrijving

Voormalig kasteel Hanus, heden ziekenhuis Maria Middelares. Oorspronkelijk kasteel gebouwd door de textielbaron Hanus in 1913 naar ontwerp van de Brusselse architect Georges Hobé en bestaande uit een rechthoekig gebouw met slechts één bouwlaag en vier traveeën brede neo-Lodewijk XVI getinte voorgevel (zie huidige middenpartij).

Verlaten in 1930 en in 1934 aangekocht door de zusters cisterciënzerinnen als nieuw ziekenhuis. Vergrotingswerken in 1935 (zuidvleugel) en 1938 (verhoging met één bouwlaag en bouwen van een kapelvleugel ten zuiden naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens). Latere uitbreidingen in de jaren 1950 (onder meer gedateerde westvleugel). Recente nieuwe vleugels in het achtergelegen park (parallel met de Ringvaart) ter vervanging van het oude ziekenhuis van de Toevlucht van Maria (Coupure).

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1913/C/22, 1935/K/3 en 1938/K/12.

Aanvullende informatie

Van het landhuis (nummer 1026, 1026A) is vandaag enkel het oorspronkelijke volume (de voormalige middenpartij) bewaard; de flankerende vleugels werden gesloopt. De kapelvleugel ten zuiden uit het interbellum (nummer 1028) is ook nog aanwezig.

• Geopunt Vlaanderen, Luchtfoto Vlaanderen, winter 2019, Kortrijksesteenweg 1026-1028, Gent [online], https://www.geopunt.be (geraadpleegd op 2 september 2020).