erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Ernest Van Hamme

bouwkundig element
ID
18425
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18425

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis met drie bouwlagen en plat dak, volgens archiefstukken naar ontwerp van architect E. Van Hamme en daterend van 1916. Vlakke natuurstenen onderbouw en bakstenen bovenverdieping gemarkeerd door een gevelbrede trapezoïdale erker met bovenlichten in glas in lood met gestileerde art-nouveaumotieven. Fraai smeedijzeren balkonhek voor de deurvensters van de bovenste verdieping. Aflijnende, overkragende kroon- en tandlijst op modillons en bekronende borstwering. Ruim korfboogvormig benedenvenster en getoogde deur in dito boognis met glas in lood in de zijvenstertjes en bovenlicht.

Merkwaardige plattegrond en intact behouden en verzorgd interieur in overgangsstijl van art nouveau naar art deco, mogelijks eveneens naar ontwerp van architect E. Van Hamme doch niet volledig conform aan de plannen uitgevoerd.

Mobilair: kleine inkomhal met houten lambriseringen met ingewerkte zitbank en kasten. Erboven band van blauwe beschilderde panelen met gestileerde motieven en plafond met bloemmotiefjes in reliëf. Binnen- en buitendeur met kleurrijke glas-in-lood-taferelen met bloemen, vruchten en vogels. Benedenverdieping verder oorspronkelijk opgevat als grote hal met monumentale eikenhouten dubbele kwartslagtrap, houten lambrizeringen met ingewerkte zitbanken en kasten links en rechts van het straatvenster en mozaïekvloer met art-nouveau-bloemenguirlandes. Eerder art-decogetinte glas-in-loodramen aan de tuinzijde. Bovenverdieping met ruime living met centrale schouw met flankerende vitrinekasten, gelijkaardige lambriseringen en trap naar een halve-verdieping met eveneens zeer verfijnde lambrizeringen met hoekkasten en aflijnende beschilderde fries. Onder de trapconstructie soort alkoof met fraai beschilderd houten plafond, in hout gevatte wandbekleding van gebloemde stof en ingewerkte vitrinekast. Alle houtwerk vertoont dezelfde bloemmotieven.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1916/A/10.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1983


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis ontworpen door Ernest Van Hamme [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18425 (Geraadpleegd op 26-01-2021)