Villa ontworpen door Jules Lippens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa ontworpen door Jules Lippens

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Miljoenenkwartier

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Miljoenenkwartier

Beschrijving

Dubbele villa op de hoek van de Krijgslaan met de Vrijheidslaan gebouwd in een zuivere baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect J. Lippens in 1931. Monumentaal voorkomen door het gebruik van baksteen (met diepliggende horizontale voegen), de asymmetrische opbouw met centraal rechthoekig blok onder schilddak (pannen) met respectievelijk aan de Krijgslaan en Vrijheidslaan een uitgebouwde ingangspartij onder snijdend zadeldak met ongelijke bakstenen puntgevels (mank langs de Vrijheidslaan). Horizontaliserende accenten door de brede vensters met betonnen afdekking en uitstekende daklijst. Verfijning in de afwerking en details verwijzen naar invloeden van de Nederlandse architect W. M. Dudok onder meer de horizontale raamverdeling, het gebruik van blauwe keramiektegels en driehoekige tegels in de borstwering van de benedenvensters, de bolvorm onder de luifel van het terras. Interieur eveneens naar ontwerp van J. Lippens.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1931/K/69.
  • DUBOIS M. 1981: Invloed van de architectuur van W.M. Dudok in Vlaanderen, W.M. Dudok 1884-1974, Amsterdam, 40-42.
  • FLOUQUET P.L. 1935: Jules Lippens ou l'architecture et le tempérament, Bâtir 26, 16.