Villa ontworpen door Van Autryve Frères

Straat Krijgslaan

• Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa ontworpen door Van Autryve Frères

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Miljoenenkwartier

Beschrijving

Monumentale villa met omringende tuin afgesloten door smeedijzeren hekken tussen gemetselde pijlertjes. Overwegend bakstenen gebouw aansluitend bij de Amsterdamse School en de Hollandse villabouw, volgens bouwaanvraag naar ontwerp van de aannemers Van Autryve Frères, van 1928. Sterk horizontaal gerichte, vrij speelse, asymmetrisch opgebouwde villa met een en twee bouwlagen onder verspringende en overkragende schilddaken (leien) met gemarkeerde schoorsteenpartijen, dakvensters en -kapellen. Benadrukte ingangsportiek voorafgegaan van tien treden en met bekronend terras. Variërende venstervormen. Overhoekse bakstenen erkers in de uiterste travee. Souterrain met ondermeer grote garage links en conciërgewoning aan de tuinzijde. Eveneens uitgewerkte achtergevel met tot beneden doorgetrokken schoorstenen, terras en decoratieve fontein.

Rijkelijk interieur met centrale hal met decoratief bovenlicht waarrond talrijke kamers (ondermeer vestiaire, parloir, bureau, salon, eetkamer, slaapkamer met boudoir en badkamer) gegroepeerd zijn.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1928/K/7.
  • LEYNS E. 1982: Een villa te Gent, Interbellum 2.1.