Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Beschrijving

Hoek- en rijhuis, samen met de huizenrij Goedendagstraat 1-21 een huizenblok vormend in eenheidsbebouwing. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen) voorzien van brede dakkapellen, opgetrokken in Nieuwe Zakelijkheid met nog duidelijke invloed van de Amsterdamse School. Volgens archiefstukken gebouwd in de periode 1931-1934 naar ontwerp van architect O. Mommens. Lijstgevel regelmatig onderbroken voor puntgevels met hoge schouderstukken, voor nummer 394 met verwerking van bolornament en natuurstenen topstuk. Hoekhuis nummer 392 met hoger opgetrokken, afgeronde hoektravee: breed rond dakvenster onder klokvormig dak (leien). Toepassing van licht uitspringende, soms gekoppelde deurrisalieten, met brede getrapte deurposten. Bredere venstertravee met liggende drielichten. Geveldecoratie bestaande uit parallelle, horizontale bakstenen banden ter hoogte van de borstwering en onder de dakgoot.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling I (Gent), 1934/41.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1931/B/31.