Coöperatieve bakkerij Vooruit en kruidenierswinkel

Beschrijving

Voormalige coöperatieve bakkerij Vooruit en kruidenierswinkel, thans bakkerij, algemene voeding en centraal bureel. Gebouwd in 1889 en vergroot in 1901, 1902 en 1906 naar ontwerp van Ferdinand Dierkens. Als gevolg van de ingrijpende verbouwingen eerder van historisch belang als onderdeel van de coöperatieve dan architecturaal. Thans valt enkel nog het gebouw met kantoren en het huis van de portier links aan de straatkant te vermelden. Bakstenen lijstgevel van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van 1901. Op gecementeerde borstweringen sporen van opschriften. Eenvoudig risaliet in zevende travee thans met deur.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1901/B/34, 1902/B/45, 1906/B/36.