Bedrijfsgebouw

Beschrijving

Oorspronkelijk chocoladestoomfabriek Wauters. Laatst chocolaterie-confiserie S.A. Demaret (volgens verdwenen gevelopschrift), heden Technische Dienst der gebouwen van stad Gent (werf en magazijn). Voormalig woonhuis met burelen (?) gelegen aan de straat: breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Volgens kadastergegevens werd aangevangen in 1898 met de bouw van de rechtertravee, huidige voorgevel waarschijnlijk van circa 1908. Bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel. Twee middelste venstertraveeën tussen een licht uitspringende travee met horizontale banden rechts en een brede poorttravee begrensd door kolossale geblokte pilasters links. Rechtertravee met rechthoekige deur en venster op benedenverdieping en gebogen balkon met ijzeren leuning op uitgelengd kraagstuk. Omlijste rechthoekige bovenvensters onder kroonlijsten op consoles. Gevelaflijning met gekorniste kroonlijst voorzien van modillons en tandlijst.

Achterliggende fabriek met bewaarde schoorsteen volgens kadastergegevens opgericht in 1898, met uitbreidingen van eerste kwart 20ste eeuw. Oorspronkelijke machines alle verdwenen. Door latere aanpassingen van de bedrijfsgebouwen, ondermeer van de muuropeningen, de spanten en ruimteverdeling en door de huidige nieuwe bestemming, is de vroegere functie der lokalen niet meer te achterhalen.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling VIII (Gent), 1898/16, 1902/13, 1908/13.