erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
18555
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18555

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Alleenstaand en achterin gelegen neotraditioneel getint bakstenen burgerhuis met voorhof. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, pannen), volgens gevelsteen op dakvenster van 1903. Verankerde lijstgevel op breukstenen sokkel. Horizontaal geritmeerd door lichtere bakstenen banden en arduinen cordons. Markerend centraal verhoogd tuitvormig dakvenster op schouderstukken met bolornament en eindigend op topstuk met smeedijzeren bekroning. Getoogde muuropeningen met natuurstenen sluitsteen in de vorm van een vrouwenhoofdje voor de deur, van leeuwenkopjes voor de benedenvensters. Onderbroken houten kroonlijst.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18555 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.