erfgoedobject

Kleine langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
18556
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18556
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplante kleine hoeve van het langgestrekte type met tuin rechts naast en voor de hoeve, aan de straatkant afgesloten door een haag met ijzeren hek. Verankerde en witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint, woonhuis van één verdieping en vijf traveeën van het dubbelhuistype met rechts stal, (vijf traveeën) onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen met houten lateien en tegeldorpels. Deels begroeide straatpuntgevel voorzien van vernieuwde houten muurkapel met recent Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind, naar verluidt oorspronkelijk geplaatst ten tijde van de laatste pestepidemie te Gent.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Toen de hoeve in 1998 werd gesloopt, bleef de muurkapel bewaard en werd ze bevestigd tegen de voorgevel van het nabijgelegen Sint-Gerardusschooltje.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kleine langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18556 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.