Melkerij Laiterie de Gand

Beschrijving

Voormalige melkerij, zogenaamd Laiterie de Gand heden burelen van klein chemisch bedrijf. Complex gebouw op U-vormige plattegrond, volgens archiefstukken naar ontwerp van J. Van Rysselberghe uitgevoerd in 1882. Twee smalle parallelle vleugels van anderhalve bouwlaag en zes traveeën (nok loodrecht ten opzichte van de straat) aan de straatkant verbonden door een gebouw van één verdieping op vierkante plattegrond. Geschilderde baksteenbouw onder zadeldaken (mechanische pannen). Steekboogvormige muuropeningen met fijne baksteenlijsten als booglijsten en cordons, arduinen lekdrempels. Straatgevel bestaande uit lijstgevel met twee drielichten geflankeerd door licht uitspringende puntgevels, met overstekende dakkap. Onderkelderde linker dwarsvleugel met driezijdige uitbouw, zolderdeurvenster onder dakkap in de deurtravee.

Schoorsteen achter rechtervleugel (voormalig ketelhuis en machinekamer) gesloopt. Oorspronkelijk bijhorende, achterliggende koeienstal, paardenstal en remise eveneens verdwenen.

• Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, L.37 / nummer 10-15.