Villa Ter Vaart

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Pantserschipstraat
Locatie Pantserschipstraat 112, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig landhuis van G. Buysse zogenaamd "Ter Vaart". Voorheen gelegen in de landelijke omgeving van Wondelgem met uitzicht op het Kanaal Gent-Terneuzen. Thans ingepalmd door het ernaast gelegen bedrijf en gebruikt als conciërgerie. Opgericht naar ontwerp van de Brusselse art-nouveau-architect Paul Hankar. Een gevelsteen op het terras vermeldt: "Marcel Isabelle et Freddy Buysse ont posé cette pierre le 26 juillet 1897". De lagere aanbouwsels tot aan de straat (Wondelgemkaai) werden later bijgebouwd.

Grote bakstenen villa op L-vormige plattegrond met achthoekige inkomhal. Typische kenmerken van de cottagestijl met veel uitsprongen, erkers en ramen met houtwerk met kleine roedeverdeling, leiendaken (waaronder raam van schildersatelier) en een grote uitbouw boven de eetplaats in imitatievakwerk (thans wit geschilderd) met onderaan terras met sierlijke smeedijzeren leuning. Op dak eveneens smeedijzeren leuning van belvedère.

Interieur eveneens naar het concept van P. Hankar. Het oorspronkelijk meubilair van Gustave Serrurier-Bovy is verwijderd.

  • DAENENS L. & DUBOIS M. 1982: Ter Vaart. Een Cottage van Paul Hankar in de Gentse Haven, M & L 1.4, 50-55.
  • VANACKER D. 1982: Paul Hankar bouwde voor Georges Buysse, De Gentenaar 25 februari.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1983

Relaties

maakt deel uit van Pantserschipstraat

Pantserschipstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.