erfgoedobject

Villa Ter Vaart

bouwkundig element
ID
18560
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18560
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalig landhuis van G. Buysse zogenaamd "Ter Vaart". Voorheen gelegen in de landelijke omgeving van Wondelgem met uitzicht op het Kanaal Gent-Terneuzen. Thans ingepalmd door het ernaast gelegen bedrijf en gebruikt als conciërgerie. Opgericht naar ontwerp van de Brusselse art-nouveau-architect Paul Hankar. Een gevelsteen op het terras vermeldt: "Marcel Isabelle et Freddy Buysse ont posé cette pierre le 26 juillet 1897". De lagere aanbouwsels tot aan de straat (Wondelgemkaai) werden later bijgebouwd.

Grote bakstenen villa op L-vormige plattegrond met achthoekige inkomhal. Typische kenmerken van de cottagestijl met veel uitsprongen, erkers en ramen met houtwerk met kleine roedeverdeling, leiendaken (waaronder raam van schildersatelier) en een grote uitbouw boven de eetplaats in imitatievakwerk (thans wit geschilderd) met onderaan terras met sierlijke smeedijzeren leuning. Op dak eveneens smeedijzeren leuning van belvedère.

Interieur eveneens naar het concept van P. Hankar. Het oorspronkelijk meubilair van Gustave Serrurier-Bovy is verwijderd.

  • DAENENS L. & DUBOIS M. 1982: Ter Vaart. Een Cottage van Paul Hankar in de Gentse Haven, M&L 1.4, 50-55.
  • VANACKER D. 1982: Paul Hankar bouwde voor Georges Buysse, De Gentenaar 25 februari.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa Ter Vaart [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18560 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.