Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parklaan met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens bouwaanvraag en gevelcartouche uit 1893.

Historiek

Neo-Vlaamserenaissance-getint burgerhuis en kunstenaarswoning, volgens de bouwaanvraag en een gevelsteen opgetrokken in 1893 (goedgekeurd op 6 april 1893). Het betreft het oudste (nog bewaarde) pand van de Parklaan. De bouwplannen bewaren de stempel van de architect-aannemer: "J. Rooms Van Den Bossche/ Bouwkundige – Aannemer/ St. Amandsberg – Gent". De bouwheer was Edmond Emiel Schepens-Coopman, een kunstschilder (voorheen wonende in de Egmontstraat 11 in Gent). De geveldecoratie verwijst naar het beroep van de bouwheer. De sluitsteen van het venster op de gelijkvloerse verdieping is uitgewerkt in de vorm van een cartouche met schilderspalet en penselen. In het centrale paneel van de erker is een cartouche met spreuk in houtsnijwerk weergegeven (vandaag deels dichtgeschilderd) die luidt "Kunst ha[xxx] Gunst/ Gunst [xxxxx] Kunst". Het burgerhuis is gebouwd op lot 43 van verkavelingsserie I dat 144,90 m² meet en door notaris Tyman aan Schepens werd toegewezen voor 2608,20 frank. De voorgevel werd -op enkele details na- opgetrokken conform de bouwtekening, maar onderging sindsdien enkele wijzigingen. De balustrade van het balkon op de erker is verdwenen waardoor de vensterdeur werd aangepast naar een gewoon venster. Deze aanpassing gebeurde reeds voor 1978. Tussen 1978 en 2014 verdween de gietijzeren bekroning van de dakkapel en kreeg de houten kroonlijst met klossen een bekisting in kunststof. Recent (tussen 2014 en juli 2016) werd het schrijnwerk vervangen door nieuw schrijnwerk in kunststof, waarbij de oorspronkelijke raamindeling deel behouden bleef. De originele voordeur bleef wel bewaard.

Beschrijving

Het rijhuis telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (leien, nok parallel aan de straat). Het bakstenen gevelparement wordt verlevendigd met doorlopende standstenen speklagen en detaillering, boven een plint in blauwe hardsteen die deels vlak en deels in bossage is afgewerkt. De gevel wordt geritmeerd door een smalle deurtravee onder een eenvoudige kroonlijst (voorheen op klossen) met rondboogfries, en een brede rechtertravee met houten erker op de verdieping (voorheen met bekronend balkon). De rechtertravee wordt verlengd in een topgevel met voluten, trappen en een bekronend driehoeksfronton met pinakel. Op de benedenverdieping zijn de licht getoogde toegangsdeur en breed benedenvester gevat in een gecanneleerde geriemde natuurstenen omlijsting met als sluitsteen resp. een diamantkop en een cartouche met voorstelling van een schilderspalet met verfborstels. De overige vensters hebben een hardstenen dorpel op zandstenen consooltjes die een eierlijstfries flankeren, met uitzondering van het voormalige deurvenster van het balkon, dat later werd verkleind. Het smal rechthoekig venster op de eerste verdieping van de deurtravee heeft een geprofileerde zandstenen latei onder geblokte ontlastingsboog met zandstenen diamantkoppen. De met zink afgedekte houten erker heeft een hardstenen vloerplaat gesteund door twee rijk versierde voluutvormige consoles in zandsteen die een gecanneleerd zandstenen fries flankeren. De houten erker is rijk gedecoreerd met neo-Vlaamserenaissance-motieven in houtsnijwerk zoals rolwerk, cartouches en wortelmotieven. In het centrale paneel is een cartouche met spreuk weergegeven. In de bovenverdieping bevinden zich twee rondboogvensters met zandstenen diamantkoppen, waarvan deze in de rechtertravee benadrukt word door een geprofileerde zandstenen lijst eindigend in twee consooltjes. In de zwikken boven dit rondboogvenster bevinden zich twee zandstenen cartouches met opschriften "JAER" en "1893". De geveltop van de erkertravee is voorzien van een klein rechthoekig zolderraam onder een geprofileerde zandstenen latei met zandstenen boogveld met waaiermotief onder diamantkop. Boven de kroonlijst van de deurtravee bevindt zich een kleine houten dakkapel onder spits zadeldak bedekt met leien. De oorspronkelijke ijzeren bekroning is verdwenen. De houten voordeur heeft twee deurvensters met sierlijk smeedwerk en een centrale deurtrekker met ingewerkte brievengleuf. Het bovenlicht is voorzien van reliëfglas en een tussendorpel met eierlijst.

• Onroerend Erfgoed Gent, Inventarisarchief, Gent, Parklaan 96, 01.09.1982.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1893/B/8.
  • Stadsarchief Gent, Reeks G, 3629.
  • Universiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, BIB.VLBL.HFI.R.028.62, Rues. P. Boulevard du Parc. 1893-1896.

Auteurs: Declercq, Daan