Burgerhuis Radica-Dodica

Beschrijving

Twee onderkelderde burgerhuizen in repeterend schema, volgens bouwaanvragen van 1926 en 1927, ontworpen door de Gentse architect Geo Henderick in opdracht van Alexander Van Heuverswijn. Huis nummer 16 werd in 1926 als eerste gebouwd als een wachterswoning aanpalend aan de woning van de opdrachtgever in de Koning Albertlaan. Analoog met deze woning werd volgens een bouwaanvraag van 1927 een aanpalende nieuwbouw opgetrokken.

Meergezinswoning van twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Brede linker venstertravee vormgegeven als een driezijdige erker over beide bouwlagen, onder een haaks schilddak. Wit geschilderd bakstenen parement op een gecementeerde plint. Gecementeerde en wit geschilderde bovenverdieping, gedecoreerd met verticale gevelelementen en art-decopanelen in de verdiepte borstweringen. Rechthoekige vensteropeningen ingevuld met vernieuwd schrijnwerk, met op de bovenverdieping arduinen halfzuiltjes als tussenstijl. Rechter toegangstravee met houten deur en bovenlicht, beide met ijzeren rooster in art deco, onder een pannen dakje. Nummer 16 heeft een bredere portiek met getralied zijlicht, afgesloten door een ijzeren hek in een gelijkaardige vormentaal, gevat tussen de muur en een bakstenen pijler bekroond met een lantaarn.

Onconventionele planindeling, volgens de bouwplannen (huis nummer 14), met op de gelijkvloerse verdieping een slaapkamer aan de straatzijde. Aansluitend een eetkamer met veranda, geflankeerd door het trappenhuis en de keuken. Wasplaats en toilet gesitueerd aan de achterzijde. De eerste verdieping omvat dezelfde ruimtes binnen een andere schikking, meer bepaald de eetkamer aan de straatzijde, een afgesloten slaapkamer geflankeerd door een keuken met aansluitend wasplaats en toilet, en een zolderruimte die in verbinding staat met het trappenhuis.

Behouden voortuintjes, afgesloten door opvallende ijzeren hekken in art deco gevat tussen pijlers in rode en bruine baksteen met arduinen deksteen op een bakstenen voet. In tegenstelling tot het gedetailleerde ontwerp in de bouwaanvraag, werden de pijlers sober vormgegeven.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1926/P/20 & 1927/P/8.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
  • DESEYN G. 1984: Geo Henderick 1879-1957 , Gent, 62-63.
  • DE SMET Y.-POULAIN N. 1979: Van kromme tot rechte, Kultureel jaarboek Oost-Vlaanderen bijdragen nieuwe reeks 9, Gent, 66.

Auteurs: Depuydt, Katrijn; Verhelst, Julie