erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
18583
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18583

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Achterin gelegen hoevetje op de hoek met de Handbalstraat, met woonhuis, stallen en bakhuisje, toegankelijk via een ijzeren hek tussen vierkante hekpijlers aan de Patijntjestraat. Omhaagde moestuin aan de Handbalstraat.

Boerenhuis met voorgevel naar het zuiden, zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), in kern vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde gekalkte gevel op gepikte plint. Rechthoekige vensters met lekdrempels, centrale getoogde deur. Zijpuntgevels met muurvlechtingen.

Ten oosten, haaks voor het woonhuis, voormalig bakhuisje onder zadeldak (Vlaamse pannen) met aandaken en muurvlechtingen. Gewitte gevels. In het zuiden, op de hoek van beide straten, dwarsschuur en stallen (nok loodrecht op de straat) met ruime poorten aan de erfzijde, linker aanbouwsel onder lessenaarsdak.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18583 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.