Spaans Kasteel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spaans Kasteel

Beschrijving

Naamgeving naar aanleiding van de oorspronkelijke bouwperiode (naar verluidt steen met jaartal 1574 gevonden bij verbouwingswerken rond midden 20ste eeuw), volgens de overlevering werd het goed, een abdijhoeve met tiendenschuur, omwald ter verdediging tegen de muitende Spaanse troepen; volgens J. Troch echter werd het goed bewoond door Spanjaarden.

Heden, sterk aangepaste omgrachte hoevegebouwen geschikt rondom gekasseid erf. Sporen van traditionele bak- en zandsteenarchitectuur in rechter zijgevel: kloosterkozijn en vensteromlijsting. Volgens literatuur: bewaard gewelfd kelderdeel en twee kamers aan zuidoostzijde. Voorts verankerde, deels gecementeerde baksteenbouw met rechthoekige en getoogde muuropeningen, uit de 19de en 20ste eeuw. Naast het woonhuis zou een 17de-eeuwse tiendenschuur geweest zijn, doch vervallen en meermaals verbouwd.

• Het groot kastelenboek van België. Burchten en hoevekastelen, onder leiding van GENICOT L., sine loco, 1976, p. 248.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De beschrijving van de historiek blijkt niet correct te zijn. Een recente publicatie uit 2013 wijst uit dat deze site geen abdijhoeve was, geen tiendschuur, en geen verdediging tegen muitende troepen.

• DE BORGER P. 2013: Het Spaans Kasteel, een Tisseltse hoeve met een exotisch tintje, Hingene.
  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de provincie Antwerpen, 2018.