erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door August Poppe

bouwkundig element
ID
18613
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18613

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis, volgens gevelopschrift ontworpen door "architect A. Poppe, Van Herrewege en De Wilde, constructeurs, the Leeds Fireclay c° LTD, materiaux façade... 1910". Enkelhuistype van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen op souterrain, onder pseudomansardedak (leien, nok evenwijdig met de straat) met sterk gedecoreerde dakkapel met voluutvormige vleugelstukken en gebogen fronton. Uitkragende kroonlijst op gekoppelde klossen. Rechthoekige muuropeningen, met uitzondering van de rondbogige benedenvensters met radvormige roedeverdeling in de bovenlichten. De gebogen, driezijdige erker markeert de brede venstertravee op de eerste verdieping en wordt bekroond door een balkon met balustrade en siervazen in keramisch materiaal op de hoekpostamenten. Smalle rechter deurtravee met rechthoekige houten deur, voorzien van ijzeren deurroosters en waaier. Toegangsdeur bekroond met ovaal bovenlicht gedecoreerd met guirlandes. Links van de deur bevindt zich in de plint een voetschraper.

Opvallende gevelafwerking van pastelkleurig gebakken en geglazuurd kleimateriaal in de vorm van tegels en decoratieve sculptuur, vervaardigd door The Leeds Fireclay Company Limited. De console van de erker gedecoreerd met gedetailleerde, plastische voorstelling van een ramskop, tegen een achtergrond van vruchten, florale motieven en linten. Voorstellingen van guirlandes en kransen in de borstweringen van de eerste verdieping, en bekronende, gedecoreerde druiplijst op de consoles bovenaan de gevel.

Kelderverdieping verbouwd tot winkel en verdwenen voortuintje.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1910/A/42.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 66-67.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Verhelst, Julie
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Stadsgezicht Prinses Clementinalaan


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis ontworpen door August Poppe [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18613 (Geraadpleegd op )