Teksten van Villa Elisabeth

Villa Elisabeth ()

Burgerhuis ‘Villa Elisabeth’ (tegeltableau boven deur) in art nouveau volgens de bouwaanvraag van 1909, naar ontwerp van Leon De Keyser. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak (pannen). Lijstgevel met sterk overkragende kroonlijst op elegante modillons. Parement van wit geglazuurde baksteen, verlevendigd met groen geglazuurde baksteen in de booglijsten en als horizontale banden. De plint, de horizontale banden, de lateien en de hoekblokken van deur en vensters zijn in arduin uitgewerkt. Brede rechter venstertravee met respectievelijk twee korfboogvormige vensters, een driezijdige, arduinen erker met koepelvormig dak en bekronend balkon met ijzerwerk, en een hoefijzervormig venster op de bovenverdieping. Grotendeels bewaard houten schrijnwerk. Toegangstravee met korfboogvormige deuropening, ingevuld met een houten deur voorzien van ijzeren deurroosters. Rechts van de deuropening bevindt zich een aansluiting op het waternet.

Decoratieve gevelafwerking met kleurrijke tegeltableaus. Standaardtegels van Manufacture de Céramiques Décorative de Hasselt gebruikt boven de keldervensters en in de borstwering van het balkon van de bovenverdieping. Tegelpanelen van de Brusselse firma Helman in borstweringen van de venstertravee met respectievelijk afbeelding van de huisnaam, van een meetinstrument met gradenboog en ingewerkt kompas, en van een medaillon met elegant bloemenmeisje. Opvallend tegelpaneel in het boogveld van het hoefijzervormig venster, met de afbeelding van een bloemenkorf, geflankeerd door pauwen met neerhangende staart. Ook rijkelijk uitgewerkte panelen in de borstwering van de erker met uitbeelding van papegaaien.

Verdwenen hekwerk en hedendaags heraangelegde voortuin.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1909/A/33.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 76-77.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.

Auteurs:  Verhelst, Julie

Villa Elisabeth ()

Zeer verzorgd art-nouveauburgerhuis met wit geglazuurde bakstenen voorgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak (pannen), volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect L. De Keyser van 1909. Enkelhuis met smalle deurtravee en breed rechter zijrisaliet gemarkeerd door een fraaie driezijdige erker onder koepelvormig dakje met bekronend balkon, bewaard houtwerk en faiencetegels met florale motieven in de borstwering; driekwartcirkelvormig drielicht op arduinen hoekstenen, onder booglijst en faiencetegeltableau (florale en vogelmotieven). Korfboogdeur (bewaard houtwerk) en benedenvensters onder arduinen hoekstenen. Bovenvensters met verdiepte borstweringen met faiencetegeltableaus met huisnaam en vrouwenhoofd. Overkragende kroonlijst op modillons. Behouden voortuin met smeedijzeren hek.

Auteurs:  Bogaert, Chris