erfgoedobject

Fort van Bornem

bouwkundig element
ID
1862
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1862

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fort van Bornem
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Fort, deel uitmakend van de Hoofdweerstandsstelling, waartoe beslist werd in 1906 en waarvoor de werken startten in 1907; de reeds bestaande buitenforten rond Antwerpen werden gemoderniseerd en 11 nieuwe forten (onder meer Breendonk, Liezele en Bornem) en 12 nieuwe schansen (onder meer Puurs en Puurs-Kalfort) werden aangelegd.

Omwille van de chronologische indeling volgens de bouwperiode, behoort Bornem tot de vijfde groep vermits het als laatste in de rij werd opgetrokken.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog waren de werken nog niet beëindigd. Reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het mechanisme van de koepelbatterijen volledig vernield; na de oorlog verder ontmanteld; naderhand munitiefabriek en tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als magazijn. Heden recreatiegebied voor sportvissers.

Louter functioneel bolwerk van gewapend beton, supplementair beveiligd door een diepe gracht, met toegang aan oostzijde. Fort van tweede orde, en dus kleiner van omvang en minder bewapend dan een fort van eerste orde, met flankerende koepels op samengevoegde caponnières, een apart type in de Hoofdweerstandsstelling.

  • GILS R., De uitbreiding van de vesting Antwerpen tussen 1868 en 1914, in Mededelingenblad van de Simon Stevinstichting, 1987, nummer 2, p. 15-24
  • S.N., Het fort van Liezele, in Gids Vriendenkring Fort van Liezele, Puurs, sine dato, p. 13.
  • SUYKENS A., Het land van Bornem, Antwerpen, 1951, p. 58.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Fort van Bornem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1862 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.