Burgerhuis in neorococo ontworpen door Charles Hoge

Straat Prinses Clementinalaan

• Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in neorococo ontworpen door Charles Hoge

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Prinses Clementinalaan

Beschrijving

Opvallend monumentaal neorococohuis naar ontwerp van architect Ch. Hoge, daterend uit tweede kwart 20ste eeuw. Enkelhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder pseudo-mansardedak met centraal dakvenster onder driehoekig fronton met siervaas en balustrade. Gecementeerd parement met imitatiebanden op de twee onderste verdiepingen, gevelbrede erker op versierd kraagstuk en bekronend smeedijzeren hek op de bel-etage. Eerder verticaal gemarkeerde bovenste verdieping met aflijnende kolossale pilasters en geaccentueerd middenrisaliet onder geknikte gebogen kroonlijst met neorococosluitsteen en guirlandes; neorocaillesierpanelen op de borstwering. Rechthoekige poort en ondermeer ovaal venstertje met interessant smeedwerk. Behouden smeedijzeren hek van voortuintje.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke