Burgerhuizen ontworpen door Leon De Keyser

Beschrijving

Twee burgerhuizen in art nouveau naar ontwerp van architect Leon De Keyser, die samen werden gerealiseerd naar een bouwaanvraag van 1908, waarbij pand nummer 125-127 verschillend is uitgevoerd van de bouwtekening, namelijk als een hoger opgetrokken gevel. Rijhuizen met voortuin en identiek ijzeren hekwerk. Lijstgevels afgelijnd door uitkragende houten kroonlijst op gekoppelde modillons. Decoratief uitgewerkte gevels met homogeen baksteenparement van wit geglazuurde baksteen met horizontale banden in rood geglazuurde baksteen. Gaaf bewaard, geprofileerd schrijnwerk.

Huis nummer 123 is een enkelhuis van drie bouwlagen en drie traveeën onder een pseudomansardedak met dakkapel (leien, nok evenwijdig met de straat). De travee op de bovenverdiepingen is gevat tussen lisenen. De gebogen houten erker op arduinen kraagstuk markeert de gevel op de eerste verdieping. Erker bekroond met ijzeren balkonhek. Drielicht onder ontlastingsbogen op bovenverdieping, met centraal een deur. Houten vleugeldeur met bovenlicht als toegang.

Decoratieve gevelafwerking met grote tegeltableaus met florale motieven in sobere kleuren: panelen van atelier Helman in de borstwering van de erker, onder de kroonlijst en in de boogvelden van de vensters. Manufacture de Céramiques Décoratives de Hasselt realiseerde twee accenten bouwaardewerk in hoogreliëf (cabochon) tussen de muuropeningen van de gelijkvloerse verdieping. Ook de verticale driedelige panelen aan weerszijden van het drielicht van de bovenverdieping en de tegelfries in de plint zijn van dezelfde fabriek afkomstig.

Huis nummer 125-127 is een enkelhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak. Smalle rechter toegangstravee en brede linker venstertravee met gekoppelde rondboogvensters onder arduinen booglijst. Smalle driezijdige erker op arduinen kraagstuk en bekroond met ijzeren balkon en metalen luifel, ondersteund door twee sierlijke smeedijzeren zuiltjes en consoles. Luifel geaccentueerd met arduinen booglijst.

Kleurrijke, floraal geïnspireerde tegeltableaus verlevendigen het parement. Tegelpanelen in plint en onder de kroonlijst vervaardigd door Manufacture de Céramiques Décoratives de Hasselt. Firma Helman leverde de tegeltableaus in drogelijntechniek, benut in de boogvelden en in de borstweringen van de erker en de vensters.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1908/A/55.
  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 72-73.
  • Informatie verkregen van Erik R. Dekeyser, (12 november 2013).
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.

Auteurs: Verhelst, Julie

Aanvullende informatie

Diverse bronnen verwijzen naar Leon Dekeyser als architect: 1. De bouwplannen werden ondertekend door de schoonvader van architect Leon Dekeyser. Zijn tekenstijl blijkt duidelijk. 2. Briefwisseling tussen aannemer Lannoo en Dekeyser handelt over de bouw van de huizen in de Clementinalaan. 3. Een lijst voor de provinciale griffier vermeldde Dekeyser ook 8 huizen op de Clementinalaan.