Wachterswoningen

Beschrijving

Hoek met Elyzeese Velden en Gasmeterlaan. Voormalige sluiswachtershuizen gebouwd circa 1900 aan de Wondelgembrug over de Verbindingsvaart. In laatst genoemde woonde de hoofdwachter. Bakstenen gebouw met eclectische inslag met picturaal gebruik van witte bakstenen voor de speklagen die de boog der vensters aanhouden. Kruiskozijnen overspannen met gekoppelde tudorboogvormige ontlastingsboogjes met verdiept boogveld. Smallere traptravee op verspringende bouwlaaghoogte. Het huis van de hoofdwachter met centrale vooruitspringende puntgevel. Wordt gesloopt.

Auteurs: Lanclus, Kathleen