Hoekhuis Lux Huis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis Lux Huis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kardinaal Cardijnplein

Beschrijving

Zogenaamd "Lux Huis", naar het bekende bier "Lux Pils" van brouwerij Cammaert (zie Temsesteenweg). Relatief groot hoekpand/Kardinaal Cardijnplein, oorspronkelijk bestaande uit drie woningen met hotel, café en winkelhuis, waarvoor niet gedateerde bouwaanvraag naar ontwerp van architect P. De Rijck (Temse) voor rekening van Ph. Cammaert-Poppe. De aanvraag gebeurde in 1931.

Vrij strakke bakstenen constructie van twee bouwlagen onder gecombineerde bedaking (nok loodrecht op straat, mechanische pannen); voorzien van lijstgevels met onregelmatige travee-indeling en verspringende volumes; decoratief gebruik van diverse metselverbanden. Rechthoekige muuropeningen, deels met bewaarde, horizontale roedeverdeling. Achteruit springende en overluifelde (beschilderd beton) deur in afgeschuinde hoek.

• Archief Bouwdienst Bornem, Bouwplannen 1931/deel 1, nummer 23.
  • Klein-Brabant een eeuw kontrast, foto's van nu en toen, in Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant v.z.w., Jaarboek XXV-XXVI, Puurs, 1990-1991, p. 15.