erfgoedobject

Sociale woningen ontworpen door Paul De Taeye

bouwkundig element
ID
18665
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18665
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Groep sociale woningen aan de Rooigemlaan (nummers 399-429) rondom een driehoekige binnenplaats met andere gevelwanden in de Boomstraat (nummers 4-38) en de Gaaipersstraat (nummers 1-15). Volgens de gedenksteen (zie ook bouwaanvraag) "ter bestrijding van den woningnood bouwde de stad Gent deze 43 woongelegenheden" in 1928. Bouwkundige is Paul De Taeye en aannemers Van Kerkhove & Gilson. De drie hoeken van het complex, opgetrokken uit grijze baksteen, worden geaccentueerd door flatgebouwen van vier bouwlagen (vier woongelegenheden); ertussen liggen de eenendertig afzonderlijke woningen: rijhuizen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag. Gemarkeerde deuromlijstingen met gecementeerd paneel in art-decostijl als bekroning.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1928/R/16.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De beeldbepalende hoekgebouwen (Gaaipersstraat 1A, Boomstraat 32 en Rooigemlaan 403) werden gesloopt en de tussenliggende woningen ondergingen verschillende aanpassingen. De erfgoedwaarde van het ensemble is verloren gegaan.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sociale woningen ontworpen door Paul De Taeye [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18665 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.