erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Jan-Baptistparochie

bouwkundig element
ID
18687
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18687

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie van de Sint-Jan-Baptistparochie ten westen van de kerk. Fraai second-empiregebouw opgetrokken tijdens de bouw van de neogotische kerk, gedateerd in de sluitsteen van de deur 1866, volgens bouwaanvraag van 1864 naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Leclerc-Restiaux. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Bepleisterde lijstgevel belijnd door imitatiebanden uitstralend boven de muuropeningen en begrensd door geblokte muurbanden. Een arduinen puilijst verdeelt de gevel in twee registers. Rondboogvensters met bewaard houtwerk. Centrale rondboogdeur in vooruitspringende omlijsting met bekronend driehoekig fronton beschilderd met het "alziende oog". Gevelbeëindiging door middel van kroon- en tandlijst. Rechterzijgevel, met uitzondering van een centrale travee uitlopend in een puntgeveltje, nagenoeg blind.

  • Stadsarchief Gent, reeks F, nummer 103(2).

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie van de Sint-Jan-Baptistparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18687 (Geraadpleegd op )