erfgoedobject

Stadsschool

bouwkundig element
ID
18701
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18701

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadsschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadsschool
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Stadsschool uit gele baksteen opgetrokken in 1913 naar ontwerp van stadsarchitect Charles Van Rysselberghe. Voorportaal aan de straatkant in neo-renaissancestijl.

Middentravee, gevat tussen Toscaanse pilasters en bekroond met driehoekig fronton, bevat een rechthoekige arduinen deur met kroonlijst en erboven een halfcirkelvormig venster. De zijtraveeën vertonen een hooggeplaatst rondboogvormig tweelicht. Gekornist hoofdgestel, met in het midden opschrift "stadsschool", een houten kroonlijst met klossen en het fronton. Achteruitgang in de Balsamierenstraat.

  • STRUYE M. 1973: Karel van Rysselberghe, architect. Zijn leven en werk (1850-1920), onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, 90.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadsschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18701 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.