N.V. Ateliers Mahy Frères

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed N.V. Ateliers Mahy Frères

Beschrijving

Zogenaamd "N.V. Ateliers Mahy Frères". In 1869 opgericht door Ghislain Mahy ter vervanging van zijn constructiewerkhuizen in Fontaine L'Eveque. Constructie van industriële verwarmingsketels, gebinten voor elektrische loskranen, water- en petroleumtanks en gas-, droog- en kookketels, onder meer in verschillende Gentse textielfabrieken levering van stoomketels. Volgens kadastergegevens hier gesticht circa 1900. Sedert 1908 huidige firmanaam. Verschillende uitbreidingen: in 1936 huidig volume en uitzicht.

De voormalige draaierij, meest noordelijk gelegen gebouw, is een rechthoekige, witgeschilderd bakstenen gebouw van acht traveeën en één bouwlaag en een gebouw ernaast, respectievelijk onder raekemdaken en een zadeldak. Ervoor recenter laag aanbouwsel voor de elektrische drijfkracht. Aan de voorzijde opschrift "Ateliers Mahy Frères". De hooggeplaatste steekboogvensters met boogomlijsting worden gevat tussen lisenen. Binnenin tussen de twee dakvormen rij gietijzeren zuiltjes. Bewaard transmissie-systeem: tegen de zuidgevel elektromotor die via drijfriemen en schijven de energie overbrengt naar de machines. De drijfas met ijzeren lagers is door middel van gietijzeren consoles bevestigd aan de zuilen. Van het oude machinepark rest nog een draaibank (ateliers De Moor, Bruxelles), boor- (The Selson eng. cie Ld) en schaafmachine (Cincinatti).

In het aanpalende ketelhuis, met rondboogdeur voorzien van bovenlicht, bewaarde stoomketel van Mahy van 1909 (in onbruik). In de machinekamer ernaast oude hydraulische perspomp en cylinder gesigneerd "Breuer Schumacher Kalk" (in onbruik).

De werkhuizen zelf zijn onderverdeeld in vijf hallen (van 1901 tot 1936) onder zadeldaken met Polonceauspanten ondersteund door gewalste kolommen. Hal E (1908) hoger opgetrokken met bovenlichten, in muurnis beeld van patroonheilige Sint-Elooi. Hal F (1936) overspannen met dubbel Polonceauspant. Ervoor liggen de bureelgebouwen onder raekemdaken.