Rij arbeiderswoningen ontworpen door F. Mommens

Beschrijving

Vrij originele huizenrij bestaande uit onderkelderde enkelhuizen van één travee en twee bouwlagen, onder mansardedak (pannen en leien) voorzien van oeils-de-boeuf, een dakkapel met gebogen fronton boven nummer 91 en 101 (huizen van twee traveeën) en boven de hoekhuizen, volgens archiefstukken van 1886 en naar ontwerp van architect F. Mommens. Bakstenen lijstgevel op natuurstenen plint, geritmeerd door smalle pilasters, met Toscaans kapiteel op de benedenverdieping. Geledingen horizontaal afgelijnd door brede, gelede natuurstenen architraaf en fries met ruit- en kruismotieven. Rondboogvormige benedenvensters, rechthoekige deuren met natuurstenen latei op geprofileerde imposten, korfboogpoort in nummer 91 en 101. Brede getoogde bovenvensters met kleine sleutel. Doorlopende kroonlijst.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1886/B/46.