erfgoedobject

Eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID
18707
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18707

Juridische gevolgen

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gevelwand
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Huizenblok gevat tussen Ooievaarstraat en Meibloemstraat. Bewaarde gevelwand in eenheidsbebouwing, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevels van twee en een halve bouwlaag met rechthoekige muuropeningen, op de begane grond met persiennes, op de bel-etage in geriemde omlijsting met sluitsteen, blind in de deurtravee. Gevelwand doorlopend in de aanpalende straten. Ooievaarstraat nummer 128 hoekhuis met blinde afgekante hoektravee met Sparrestraat.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Anno 2019 onderging een groot deel van de woningen een restauratie met respect voor de erfgoedelementen en de ensemblewaarde, waarbij de gevelbepleistering in ere werd hersteld en het schrijnwerk werd vernieuwd naar oud model. De woningen aan de Ooievaarstraat (nummer 120-128) waren al lange tijd gedecapeerd. Ook van deze woningen werd het schrijnwerk in 2019 vernieuwd naar oud model.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eenheidsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18707 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.