Sint-Juliaaninstituut

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Juliaaninstituut

Beschrijving

Voormalig Sint-Jozefsinstituut, sinds 1930 Sint-Juliaaninstituut geheten. Gesticht voor zwakzinnige kinderen opgericht in 1901 door de broeders van Liefde en gehecht aan het befaamde aanpalende verplegingsinstituut 't Strop. Bakstenen complex gebouw met eclectische inslag van twee bouwlagen met H-vormige plattegrond, kleine ommuurde voortuin in twee gedeeld door een poortgebouw van één verdieping, ruime rechthoekige tuin aan de achterzijde aan drie zijden door vleugels afgesloten. Voorgevel van elf traveeën met later toegevoegde derde bouwlaag onder plat dak in plaats van leien zadeldak (nok parallel met de straat). Lijstgevel met licht uitspringende middentravee onder gebogen fronton. Travee bestaande uit gekoppelde vensters ingeschreven in korfboogvormig verdiepte muurvelden. Aflijnende kroonlijst met klossen. Straatgevels met naar voren springende dwarsvleugels op de hoeken, met door natuursteen afgelijnde tuitgeveltop voorzien van nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind links en Sint-Jozef met Kind rechts. Drielichten ingeschreven in gemeenschappelijk korfboogveld.

• DE BEUCKELAER L. 1966: Kleine geïllustreerde historiek - 41, Helpende Handen 2, 228.