Ensemble met directeurswoning en werkhuizen Beauval

Beschrijving

Complex gebouw bestaande uit van links naar rechts: een directeurswoning zijnde een onderkelderd breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, een administratief gebouwtje van één travee en twee bouwlagen onder pseudomansardedak (nok loodrecht op de straat, pannen) en de inrijpoort tot de achterliggende werkhuizen van "shiprepairs", revisiebedrijf voor scheepsmotoren. Volgens archiefstukken daterend van 1905 en naar ontwerp van architect G. Henderick. Jaartal 1905 op bovendorpel deur en gevelsteen met opschrift "Architecte Geo Henderick" onder het benedenvenster van het woonhuis. Parement van witte en groene geglazuurde baksteen met verwerking van arduin. Sokkel met arduinen boord en verder breukstenen met horizontale groene geglazuurde banden. Banden van dezelfde groene baksteen houden de vensterbogen aan en lopen over de drie gevels door. Voorts gevelversiering door middel van graffitopanelen en arduinen elementen, voornamelijk topstukken. Decoratieve gevelafwerking door gebogen lijnen en schelpvormige topstukken van verticale muurdammen. Herhaling van klokgeveltop. Vleugeldeur van woning onder gebogen afdak. Middelste gevel met smalle deur en zijlichten onder een steekboog. Interessant volumespel voor het woonhuis dat tevens verzorgd ijzer- en houtwerk vertoont met art-nouveau-inslag. Brede steekboogvormige inrijpoort met natuurstenen toog in de vorm van een boot ter bekroning van de gevelboog.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1905/A/17.

Aanvullende informatie

Het ensemble werd gebouwd door industrieel Beauval en geldt als een representatief ontwerp binnen het oeuvre van Geo Henderick, namelijk kenmerkend voor zijn eerste werken in art-nouveaustijl. De scheepswerf Ludovicus Beauval was gesticht in 1857 en was bijvoorbeeld de eerste die de Gentse droogdokken, voltooid in 1890-1891, in concessie kreeg en er haar zeeschepen herstelde. De werkhuizen van de scheepsbouwer, die in het verlengde liggen van het ontwerp van Geo Henderick, geven ook uit aan de Makelaarsstraat (nummer 47) en zijn opgevat als twee parallelle bakstenen volumes onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat).