Stedelijk nachtverblijf voor mannen en vrouwen

Beschrijving

Voormalig nachtverblijf van de stad voor mannen (nummer 7) later uitgebreid met één voor vrouwen (nummer 5), heden parochiaal centrum. Oorspronkelijk een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel met de straat), volgens archiefstukken gebouwd als "asile de nuit pour hommes" in 1888. Links uitgebreid met een "asile de nuit pour femmes" in 1891 naar ontwerp van architect Beert-Campens fils. Heden, doorlopende, oranjerode geschilderde bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Vijf rechtertraveeën met sierankers. Rechts zesde travee van één bouwlaag met bijkomende ingang. Getoogde muuropeningen met gewitte, natuurstenen banden op de penanten. Begane grond afgelijnd door gewitte cordonband, borstwering bovenverdieping met twee brede, gewitte spiegels en voorts eenvoudig aflijnend hoofdgestel. Penanten op bovenverdieping voorzien van negen arduinen gevelstenen met opschriften (stichters/weldoeners met geboorte- en sterftejaar). Houten muurkapelletje naast de bouwnaad tussen nummers 5 en 7.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1888/T/6 & 1891/T/7.