erfgoedobject

Sluiswachterswoningen

bouwkundig element
ID: 18731   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18731

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sashuizen gelegen op een eilandje in het Tolhuisdok. Op de plaats waar de Verbindingsvaart komende van de Brugse Vaart uitmondt in de Voorhaven. Het eilandje is bereikbaar vanuit de Wiedauwkaai via een brugje en vanuit de Sassekaai met twee brugjes met ijzeren reling met leeuwenkopjes. Aan de voorkant uitziend op de Sassekaai met twee rijen platanen. Donkere neogotische gebouwen van baksteen, daterend van de jaren 1880, bij de aanleg van de Voorhaven. Een zelfde huis van de spoorwegbrugwachter staat op de Wiedauwkaai nummer 45-47.

Nummer 2, 3. Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak (leien) tussen twee zijtrapgevels op breukstenen plint, opgesplitst in twee dubbelhuizen, in het dak gescheiden door trapgevel. Traveeën met kruisvensters gevat in verdiepte rondboognis met kruisvensters. Centrale deurtravee uitlopend in getrapte dakvensters. Voorts kleine houten dakkapellen.

Nummer 4-6. Gelijkaardige huizen doch nu met andere opsplitsing, namelijk een breedhuis aan de linkerkant met zijtrapgevels, links met arduinen deuropschrift "Kantoor-Bureau", en dwars erop het tweede huis. Erachter dienstgebouwtje van één bouwl. onder zadeldak. Spitsboogvormige poort en zijgevel geritmeerd door steunberen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NC, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1983


Relaties

  • Is deel van
    Tolhuis en Voorhaven

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Sluiswachterswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18731 (Geraadpleegd op 02-06-2020)