erfgoedobject

Woning E. Schelfhout

bouwkundig element
ID
18737
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18737

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Woning E. Schelfhout
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Miljoenenkwartier
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Bakstenen rijhuis voor E. Schelfhout naar ontwerp van G. De Groote uit 1930, van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. De linkertravee omvat de toegang tot het huis onder een luifel met plat dak. Op de eerste verdieping kreeg het bovenliggende raam een decoratieve uitwerking met verspringende baksteenlagen en een bloembak. De rechtertravee werd ingevuld met een erker die de eerste en tweede bouwlaag overspant en op de derde uitloopt in een balkon (smeedijzeren balustrade) met rondboograam. De erker is - net als de deuromlijsting - verrijkt met groene faiencetegels. De steunen van de erker zijn decoratief uitgewerkt met florale motieven. Onder de houten kroonlijst zit een fraaie terracotta fries.

Het interieur kenmerkt zich door muurschilderingen uit de jaren 1930 met geometrische, florale en dierlijke motieven. Binnenschrijnwerk, parket, tegelvloeren, trap, radiatorkasten, schouwmantels, en glas in lood bleven praktisch integraal bewaard. Opvallend is de goede bewaring van de badkamer met wandtegels en muurschilderingen.

De gevel werd recent gereinigd, de tegels vervangen door gelijkende tegels en het schrijnwerk vervangen door geoliede ramen naar oorspronkelijk model doch met het art deco glas in lood van de bovenlichten verwerkt in dubbel glas.


Bron     : Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002301, Miljoenenkwartier.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning E. Schelfhout [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18737 (Geraadpleegd op )