Teksten van Woning E. Schelfhout

Woning E. Schelfhout ()

Bakstenen rijhuis voor E. Schelfhout naar ontwerp van G. De Groote uit 1930, van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. De linkertravee omvat de toegang tot het huis onder een luifel met plat dak. Op de eerste verdieping kreeg het bovenliggende raam een decoratieve uitwerking met verspringende baksteenlagen en een bloembak. De rechtertravee werd ingevuld met een erker die de eerste en tweede bouwlaag overspant en op de derde uitloopt in een balkon (smeedijzeren balustrade) met rondboograam. De erker is - net als de deuromlijsting - verrijkt met groene faiencetegels. De steunen van de erker zijn decoratief uitgewerkt met florale motieven. Onder de houten kroonlijst zit een fraaie terracotta fries.

Het interieur kenmerkt zich door muurschilderingen uit de jaren 1930 met geometrische, florale en dierlijke motieven. Binnenschrijnwerk, parket, tegelvloeren, trap, radiatorkasten, schouwmantels, en glas in lood bleven praktisch integraal bewaard. Opvallend is de goede bewaring van de badkamer met wandtegels en muurschilderingen.

De gevel werd recent gereinigd, de tegels vervangen door gelijkende tegels en het schrijnwerk vervangen door geoliede ramen naar oorspronkelijk model doch met het art deco glas in lood van de bovenlichten verwerkt in dubbel glas.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002301, Miljoenenkwartier.

Zeer kleurrijke art-decogevel met drie bouwlagen en twee traveeën onder plat dak, van circa 1930. Bakstenen parement verrijkt met groene faiencetegels voor de trapezoïdale erker met balkon in de rechtertravee en de deuromlijsting. Vensters met versierde halfzuiltjes in de erker en fraai art deco glas in lood in de bovenlichten. Aflijnende versierde fries onder de houten kroonlijst op klossen.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke