Kasteel Ter Eike

Beschrijving

Eclectisch getint kasteel met rechthoekige plattegrond, gesitueerd in park, omringd door eiken en met voorgevel uitziend op lager gelegen vijver. Onderkelderd bakstenen gebouw van twee bouwlagen met plat dak, volgens kadastergegevens van 1876, met recent toegevoegde omlopende blinde bakstenen attiek. Lijstgevels begrensd door brede pseudo-hoekpilasters, op arduinen plint, dito onderdorpels en kordons. Bolkozijnen keldervensters in arduinen omlijstingen. Rechthoekige vensters in omlijstingen van Euvillesteen met oren, bakstenen lekdrempelversiering en -consoles. Voorgevel van vijf traveeën met dubbelhuisopstand, vertoont licht uitspringend middenrisaliet gestreept door horizontale banden Euvillesteen; driehoekige bekroning met klimmende baksteenfriezen en kantelenrij begrensd door eveneens gestreepte achtkantige hoektorentjes met vlakke afdekking. Brede rechthoekige deuropening in omlijsting met oren op neuten en onder gestrekte kroonlijst, met langs de gevel opklimmende natuurstenen dubbele rechte steektrap met bordes en geajoureerde leuning. Flankerende smalle venstertravee in het risaliet. Top geopend met mijterboogvormig drielicht. Met uitzondering van de achtergevel vertonen de bovenvensters een driehoekige kroonlijst met rechte uiteinden als bekroning. Zijgevels van drie traveeën met vijfzijdige uitsprong voor de middentravee, geritmeerd door horizontale banden op de benedenverdieping; uitsprong voor linkerzijgevel van drie bouwlagen met bekronende attiek; uitsprong van rechterzijgevel reikend tot onder het aflijnend entablement en met twee halve verdieping in plaats van de verhoogde begane grond. Achtergevel van vier traveeën voorzien van driehoekig fronton met opklimmende baksteenfriezen boven de twee middentraveeën. Boven horizontaal aflijnende baksteenfriezen omlopend hoofdgestel met onversierd fries, houten kroonlijst op klossen.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschesten Gent, afdeling XII, 1876/12.

Auteurs: Verbeeck, Mieke