Woning Pottenhuys

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Pottenhuys

• is aangeduid als beschermd monument Woning Pottenhuys

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Woning Pottenhuys met omgeving

Beschrijving

Pottenhuys, van circa 1642, mogelijk verhoogd (zie bouwnaad) en inwendig aangepast circa 1773, toen het gebouw verkocht werd (zie verkoopakte). Lange tijd in gebruik als pottenbakkerij en herberg "In het Muizennestje". Gerestaureerd in 1979-1980 naar ontwerp van architect L. Fornoville.

Alleenstaand breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, riet) met dakvenster. Verankerde bakstenen lijstgevel van het dubbelhuistype, met licht verhoogde begane grond op vernieuwde, gepikte plint. Beluikte, zandstenen kruiskozijnen. Rechthoekige deur met houten latei en steekbogig bovenlicht met ijzeren roeden. Zuidelijke erfgevel gemarkeerd door een centrale rondboogdeur in zandstenen omlijsting, eertijds met jaartal 1642 in de sluitsteen, en kloosterkozijn rechts ernaast; overigens beluikte kruiskozijnen. Dakvenster en dakkapel werden ingebracht bij de laatste restauratie. Zijgevels met muurvlechtingen en later aanbouwsel rechts, namelijk de voormalige pottenbakkerij met oven; heropgebouwd bij de laatste restauratie en ingericht tot keuken. Linker zijgevel zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog; naderhand heropgebouwd met oude steen.

Interieur

Bewaarde 18de-eeuwse binnendeuren en gerecupereerde rode tegelvloeren in salon en eetkamer; achterkamer rechts met 18de-eeuwse schoorsteenmantel van bepleisterde baksteen; salon met Lodewijk-XVI-stucplafond met bewaarde moerbalk, doch verdwenen kinderbalken; vensters met vernieuwd houtwerk en gerecupereerde sloten; gewelfde kelder; bewaard dakgebint (eik, tamme kastanje en pijnboom).

Vierkante constructie ten zuidoosten, naar verluidt eertijds latrine met gewelfde beerput en houtopslagplaats, onder tentdak (Vlaamse pannen). In de tuin ook twee zeldzame haagbeuken.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Provinciale Directie Antwerpen, beschermingsdossier.